حاشیه امن ذهنی چیست و چرا باید از آن خارج شد؟
    
تعداد بازدید: 3147
         
دسته بندی : عمومی
    
تاریخ درج خبر : 1401/2/14

زمانی که اصطلاحی به نام منطقه امن به گوش ما می‌خورد احتمالا مکانی را مجسم خواهیم کرد که می تواند ما را از هرگونه خطری حفظ کند و در واقع امنیت جانی ما را تضمین کند. اما نکته جالب اینجاست که منطقه امن تنها در جهان اطراف ما مفهوم ندارد و صرفاً مختص به امنیت جانی ما نیست! بلکه در ذهن هر انسان هم منطقه امنی تعریف شده که هر کاری خارج از این منطقه برای شخص، تنش زا و استرس آور محسوب می‌شود. البته این استرس در اکثر مواقع، افراد را به شدت از موفقیت دور نگه می‌دارد. در این مقاله با منطقه امن و تاثیرات آن و همچنین نحوه خروج از آن برای رسیدن به موفقیت بیشتر آشنا می شوید.

شخصی را می‌شناسم که سال‌های سال در جایی مشغول به کار است و از درامد و حقوق آنجا به‌شدت ناراضی است. در اصل مقدار حقوق او از مقدار متوسط جامعه پایین‌تر است. با وجود اینکه مهارت فنی دیگری نیز داشت اما هرگز راضی نمی‌شد که از کارش استعفا دهد و برای خودش کسب و کار ایجاد کند.او به‌شدت خود را درحاشیه امن محبوس کرده بود و حاضر نبود از آن خارج شود تنها کاری که می‌کرد از شرایط جامعه و کشور و شرکتش گلایه و انتقاد می‌کرد.
وقتی از او می‌خواستیم که این حاشیه امن را رها کند پاسخ می‌داد :مجبورم! اما چه کسی او را مجبور کرده بود؟ او خودش خودش را مجبور کرده بود تا در لاک حاشیه امن بماند. 

برای درک بهتر حاشیه امن یک دایره را بکشید و درون دایره هرچیزی که در حال حاضر در زندگی تان دارید بنویسید،مانند درامدتان،خانه ای که دارید،کیفیت روابطتان و آدم هایی که در اطرافتان هستند و... در خارج از دایره آنچه می خواهید داشته باشید اما ندارید مانند رابطه ی عاطفی دلخواه،خانه ی دلخواه و ... را بنویسید.این دایره حکم حاشیه امن شما را دارد. برای آنکه بتوانید به خواسته هایتان برسید،باید از این منطقه امن خارج شوید.

بنظر شما با اینکه همه ما میدانیم اگر خودمان را به چالش بکشیم پیشرفت خواهیم کرد چه چیزی باعث میشود که حاشیه امن خود را ترک نکنیم؟ ترس هایی که از کودکی به همراه داریم و مقاومت ذهنمان در برابر تغییر، از عواملی می باشند که مانع خروج ما از حاشیه امن می شوند. میخواهم به شما حقیقتی را بگویم. ذهن تک تک ما انسان ها ماهیتی باهوش اما به شدت تنبل دارد که از هر تغییر و تحولی میترسد و نمیخواهد که خود را به سختی داده و تغییر کند. پس از نظر ذهن اینکه خودتان را به چالش بکشید یک ایده بد و سمی ای است چرا که او دلش میخواهد در وضعیتی بدون اظطراب و بی طرف بماند. البته این را هم در نظر بگیرید که حاشیه امن یک حالت دفاعی بدن برای محافظت از روح و روان شما در برابر مشکلات است پس نمیتوان آن را چیز مطلقا بدی دانست. گاهی بسیار خوب است که شما در منطقه امنتان بمانید. اما اگر این حاشیه امن جلوی پیشرفتتان در زندگی را بگیرد خارج نشدن از آن قطعا چیز بدی است.

 

 

چرا باید حاشیه امن خود را ترک کنیم؟

در مواقعی لازم است حاشیه امن خود را ترک کنید. چرا که ماندن در منطقه امر عواقبی نظیر آنچه در ادامه برایتان لیست میکنم به همراه خواهد داشت و سیر صعودی پیشرفت هایتان در زندگی را مختل می کند.

1- اگر در حاشیه امن خود تا ابد بمانید، استعداد هایتان شکوفا نمیشود

در وجود تک تک ما استعدادهایی نهفته است که شاید با دیگری متفاوت باشد. مثلا یکی سخنران خوبی است. دیگری در محاسبات ریاضی قوی است و شخص دیگر نویسنده ی حاذقی است. اما افراد زیادی هستند که صرفا بخاطر ترس از ترک کردن منطقه امنشان هیچ گاه این استعداد ها را شکوفا نمیکنند. به طور مثال خانمی را میشناسم که نقاش چیره دستی است اما چون میترسد نقاشی هایش فروش نرود،هیچ گاه اقدام به برگزاری نمایشگاه نقاشی نکرده است.

2- اگر حاشیه امن خود را ترک نکنید از زندگی لذت نمیبرید

بنظرتان کارایی حاشیه امن چیست؟ گوشه امنی را به شما میدهد تا از ترس هایتان به آنجا فرار کنید. حال بنظر شما چه وقت از زندگی لذت میبرید ؟ اجازه دهید به شما بگویم. زمانی که از چیزی نترسید آن وقت است که از زندگی لذت خواهید برد. حاشیه امن این شانس را از شما میگیرد که به دل ترس هایتان نفوذ کرده و از زندگیتان لذت ببرید.

3- افسردگی

افرادی که حاشیه امن خود را ترک نمیکنند، نهایتا به جای یک زندگی هیجان انگیز یک زندگی روتین را تجربه میکنند و از آنجا که هیچ وقت به دنبال چیزهایی که دوست دارند نرفته اند این حس را دارند که اصطلاحا عرضه انجام هیچ کاری را ندارند و ثمره ی این احساس چیزی به جز افسردگی نیست.

4- پیری زود رس

زمانی که ترس هایتان مانع حرکتتان میشود زندگی سراسر ملال آوری دارید و همیشه حسرت کارهایی که میخواستید ولی انجام نداده اید را میخورید. از طرفی در زندگی افرادی را میبینید که از شما در آن زمینه ی خاص بسیار کم استعداد تر بوده اند اما صرفا چون جرات دنبال کردن اهداف خود را داشته اند، اکنون رویاهای خود را زندگی میکنند. این اتفاق باعث میشود در لاک دفاعی رفته و نقش یک قربانی را بازی کنید و همین افکار مانند خوره به جانتان می افتد و انگیزه ی زندگی کردن را از شما گرفته و نهایتا شما را پیر میکند.

 

5-ازدست دادن عزت نفس و اعتمادبنفس

اما بزرگترین عیب گیر کردن در حاشیه امن این است که شما به مرور زمان عزت نفس و اعتماد به نفس خود را از دست میدهید و کم کم این حس به شما دست میدهد که فرد کم توانی هستید و از پس انجام هیچ کاری برنمی آیید. این پایین آمدن عزت نفس تبعات جبران ناپذیری را برایتان به همراه دارد نظیر اینکه در مواجهه با هر چالش جدیدی شک و تردید داشته و نمیتوانید به تنهایی تصمیم بگیرید و معمولا دیگران برایتان تصمیم میگیرند و دچار طرحواره ی وابستگی خواهید شد. این وابستگی استرس و اضطراب های شدیدی نظیر ترس از تنهایی و طرد شدن را نیز برایتان به همراه خواهد داشت. نتیجه تمام این ترس ها و استرس ها هم چیزی به جز محدود شدن راه های رسیدن به موفقیت نمی باشد.

 

چطور حاشیه امن خود را ترک کنیم یا گسترش دهیم؟

 اول از همه باید بدانید که عوامل متعددی در شکل‌گیری و شرایط منطقه امن شما تاثیرگذار می باشند و لازم است این عوامل تاثیرگذار را شناسایی کرده و برآنها غلبه کنید. باید در عادت‌ها، روتین و رفتارهای مرتبط با حاشیه امنتان تغییر ایجاد کنید.اما این اتفاقات یک شبه رخ نمی‌دهد. بلکه باید به آرامی خودتان را از حاشیه امن خارج کنید یا آن را گسترش دهید. چند راهکار برای ترک یا گسترش منطقه امن به شرح زیر است:

 

1- هدف گذاری

یکی از اصلی ترین کارهایی که باید در حق خودتان بکنید این است که اهدافتان را خیلی شفاف و واضح مشخص کنید. این اهداف میتواند شامل اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدتان باشد. این کار به شما کمک میکند تا متوجه شوید اگر از منطقه ی امنتان خارج شوید نهایتا چه چیز های با ارزشی را بدست می آورید و همین امر انگیزه ای برای حرکتتان میشود. اگر در زندگیتان هدف نداشته باشید ترجیح میدهید به خود سختی نداده و برای همیشه در حاشیه امنتان باقی بمانید.

 

2- از قدم های کوتاه شروع کنید

مادر بزرگم تکه کلام معروفی داشت که همیشه میگفت، سنگ بزرگ علامت نزدن است. لازم نیست همین اول کاری به دل بزرگترین ترس هایتان نفوذ کنید. از چیز های کوچک تر شروع کنید و قدم به قدم پیش بروید وقتی یک بار نقطه امن خود را برای مقابله با چالش کوچکی ترک کنید و در این کار موفق شوید، برای بار دوم اقدام کردن برایتان راحت تر است چرا که ذهنیت یک انسان موفق را دارید.

برای این کار می توانید از خلق عادت های جدید شروع کنید.کارهایی که معمولا انجام نمی دادید را بطور مستمر انجام دهید،کاری که ممکن است شما را بترساند اما باعث می شود از منطقه امنتان خارج شوید.بطور مثال به سمیناری بروید که تا بحال نرفته اید. یا برای رفتن به خانه از مسیر متفاوتی بروید و چیزهای متفاوتی ببینید.

 

3- با افراد موفق معاشرت کنید

اگر اطراف خود را پرکنید ار افراد با دل و جراتی که به دل ترس هایشان میروند و حاشیه امن خود را ترک میکنند، کم کم این ذهنیت برایتان پیش می آید که شما نیز این چنین هستید و از پس چالش هایتان بر می آید. معاشرت با افراد موفق و الهام بخش شما را نیز تشویق میکند که این چنین باشید.

 

4- اعتماد به نفس خود را تقویت کنید

اعتماد به نفس یکی از آیتم های حیاتی است که به شما کمک میکند تا منطقه امن خود را رها کنید. اگر شما اعتماد به نفس مواجه شدن با چالش های زندگی را داشته باشید هیچ ترسی نمیتواند مانع حرکت شما شود چرا که میدانید در نهایت از پس کار برمی آیید.

 

5- پاکسازی افکار منفی

گاهی شما عمیقا و از ته وجودتان می خواهید که نقطه ی امن خود را ترک کنید اما افکار مزاحمی دارید که مانع کارتان میشود. مثلا با خودتان میگویید اگر الان اقدام کنم ممکن است شکست بخورم. تایید نشوم و یا حمایت دیگران را از دست بدهم. این همان چیزی است که به آن میگوییم افکار و باورهای منفی. افکار منفی اگر پاکسازی نشوند جلوی پیشرفت شما را در تمام زمینه ها میگیرند. برای پاکسازی افکار منفی راهکار های زیادی وجود دارد اما من به شما شرکت در دوره ی خلق خواسته ها را پیشنهاد میکنم.

 

6- قدرت نه گفتن

مورد دیگری که باید یاد بگیرید رفع خجولی است. اگر شما بلد باشید نه بگویید و قضاوت دیگران برایتان مهم نباشد، خیلی از کارها را ساده تر انجام میدهید و در اکثر مواقع برای خروج از حاشیه امن خود به ترس هایتان، ترس از قضاوت شدن هم اضافه نمیشود

 

7- تصویر سازی ذهنی کنید

چشمان خود را بسته و تصویر سازی ذهنی کنید که آنچه میخواستید سر انجام میسر شده است. چه حسی به شما دست میدهد؟ همان احساس شادی که این تجسم خلاق برایتان به همراه دارد بهترین انگیزه ای است که موجب میشود دست به کار شده و حاشیه امن خود را ترک کنید.

 

8- همیشه در حال آموزش دیدن باشید

استاد عزیزی دارم که جمله ی معروفی دارد. او همیشه میگوید فرق یک انسان برنده و یک انسان بازنده در تعداد ساعاتی است که هر یک صرف آموزش دیدن میکنند. زمانی که شما در زمینه های مختلف آموزش دیده باشید ترستان برای اقدام کردن کمتر میشود چرا که این آموزش ها اعتماد به نفس شما را بالا میبرد و ضمیرناخودآگاهتان این اصل را باور میکند که شما از پس این چالش برمی آیید. در نتیجه ترک کردن حاشیه امن برایتان ساده تر میشود.

 

9- مثبت اندیش باشید

حتما همه شما در زندگی با افرادی مواجه شده اید که اگر نظم زندگیشان اندکی تغییر کند، آرامش خود را به کلی از دست میدهند. این افراد دقیقا همان هایی هستند که ترک کردن حاشیه امن برایشان بسیار سخت و دشوار است. فراموش نکنید که این عقیده دقیقا از همان عقایدی است که جلوی پیشرفتتان را در زندگی میگیرد. پس مثبت اندیش باشید و مثبت اندیش بمانید و هیمشه بر این باور باشید که هرچالشی در زندگی برای شما یا موفقیتی بزرگ را به همراه دارد و یا درسی را به شما می آموزد که موجب رسیدنتان به پیروزی های بزرگ میشود.

 

 شما در کدام منطقه هستید؟

 

10- به دل ترس هایتان بروید

ترس های که سالیان سال است همراه شما هستند را میتوان، مهم ترین عاملی دانست که مانع خروجتان از منطقه امن ذهنی تان می شوند. هنر زندگی یعنی مواجه شدن با این ترس ها. وقت آن رسیده که زندگیتان را زیر و رو کنید چرا که هیچ تضمینی وجود ندارد که زیر زندگیتان از روی آن زیباتر نباشد. ترس های خود را به خوبی بشناسید و موقعیت های که بروز میکنند را تشخیص دهید تا بتوانید به سادگی آنها را کنار بگذارید. چرا که همین ترس ها تا به امروز مانع پیشرفتتان شده اند.

 

11- در فعالیت های جدید شرکت کنید

یکی از اصلی ترین دلایلی که باعث میشود منطقه امن خود را ترک نکنیم این است که در زندگی به یک روتین مشخص عادت کرده و نمیخواهیم آن را تغییر دهیم. بهترین تمرین برای تغییر این روند این است که در فعالیت های جدید شرکت کرده و کارهای جدیدی را انجام دهید.

 

12- ریسک پذیر باشید

بنظر من واژه ریسک به خودی خود کلمه ی استرس زایی هست که هر فردی را مضطرب میکند اما حقیقت این است که بزرگترین ریسک در زندگی ریسک نکردن است. اجازه دهید با شما صادق باشم. شاید ریسک کردن درصدی این احتمال را به همراه داشته باشد که شما شکست بخورید اما مطمئن باشید که از دل همین شکست ها است که درس ها و تجربه هایی که برای رسیدن به موفقیت های بزرگ نیاز دارید را باید بیاموزید.


 درپایان به شما پیشنهاد می کنم اگر درروابط عاطفی خود مشکل دارید و یا نمی توانید شخص دلخواهتان را جذب کنید ،حتما حاشیه امن خود را ترک کنید،آموزش ببینید،ترسها و موانع خود را پاکسازی کنید تا بتوانید رابطه خود را بهبود دهید و یا شخص دلخواهتان را جذب کنید. می توانید آموزش خود را برای حروج از حاشیه امن، پاکسازی و تغییر از دوره ی جذب فرد و رابطه ی دلخواه شروع کنید.

برای آشنایی بیشتر با این دوره اینجا کلیک کنید.


 

 

 

 

 

از   2   رای
6.5

  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.